logo
XS
SM
MD
LG
Пн - Пт 8:00 – 16:30

Комунальне некомерційне підприємство

Тернопільська комунальна міська лікарня №2

Отруєння грибами: як діяти

Серед харчових отруєнь отруєння грибами є одним із найважчих. Його причиною може бути помилка збирача, коли їстівні види плутають із отруйними, неправильне приготування, споживання перезрілих та несвіжих грибів.

Ознаки отруєння (різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості, зору, рясне слиновиділення, галюцинації, судоми тощо) можуть виникнути як майже одразу, так і протягом кількох годин після вживання. Тривала дія токсичних речовин може спричинити навіть смерть, тому при таких симптомах не займайтеся самолікуванням і не зволікайте – одразу ж звертайтеся за медичною допомогою. Також можна промити шлунок теплою водою. Обов’язково слідкуйте за водно-сольовим балансом, аби уникнути зневоднення внаслідок діареї та блювання. За відсутності спеціальних аптечних засобів приготуйте і вживайте розчин води, солі і цукру. В МОЗ також рекомендують зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

Зверніть увагу! Дикі гриби не можна вживати маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, які годують грудьми.